viernes, 4 de diciembre de 2015

QÜESTIONARI DE LA 1a AVALUACIÓ
1. Quins són els inconvenients que has trobat per a treballar amb el blog?
Els inconvenients que he trobat per a treballar al blog es que de vegades no tens temps per fer tots els exercicis que tens de deures perquè a classe no dóna temps. També hi ha problemes de vegades per estudiar ja que diu a vegades es contradiu, o per estudiar de ell cansa molt la vista.
2. Quins són els avantatges que has trobat per a treballar amb el blog?
Els ventages que he trobat és que ho tens tot més esquematitzats aleshores és més fàcil trobar la informació que si ho tens tot en fulls.
3. Què has après que no hauries après amb un llibre de text?
Res ja que tota la informació que es troba a internet està treta dels llibres de texts
4. Què podies haver aprés amb un llibre de text que no has après amb el blog?
Més exemples, uns poquets més de detalls però res més
5. Amb que t'agrada més treballar, amb internet o amb el llibre de text?
M’agrada més en internet perquè puc trobar-ho més fàcilment l’informació, tot està per punts i és més ràpid si es arreglen els problemes que hi ha.
6. Què es podria millorar per a treballar?
Un poquet més de explicació per entendre-ho tot millor, i aixina els exercicis fer-los més ràpid.
7. Proposa alguna activitat audiovisual que t'agradaria fer durant la 2a avaluació?
Fer alguna activitat lúdica i creativa, per exemple un booktrailer o una presentació oral d'algú tema interessant.
8. Quina activitat t'ha agradat més?
LITERATURA II: La prosa. Ramon Llull. El llibre de les bèsties.
Ja que va ser entretinguda i en va resultar interesant.
9. Quina activitat t'ha agradat menys?
Les activitats de las: Dialectologia, hem resultaren un poc avorrides i pesades de fer.

viernes, 27 de noviembre de 2015

Activitats Ramon Llull

1.  Quins foren els tres objectius que guiaren la vida de Ramon Llull?
     Els tres objectius que guiaren la vida de Ramon Llull van ser: 

         - Convertir els infidels a la fe cristiana, predicant-los en la seua llengua 
              - Escriure llibres per difondre l’ideal cristià i divulgar els coneixements
              - Crear escoles de llengües orientals per instruir els futurs missioners

2.  En quines llengües escrigué? Quins són els motius d’escriure en cadascuna d’elles?
    Ramon Llull sabia escriure en occità, català, llatí i àrab. L'occità el va aprendre per poder escriure poesia trobadoresca ja que durant la seua primera etapa literària vivia i treballava entorn a la cort i composava versos. El català era la seua llengua materna i en la que es comunicava en el seu dia a dia. Durant l'edat mitjana el llatí fou considerat la primera llengua de cultura per això Llull el va aprendre i l'utilitzava en molts dels textos formals. Finalment, l'aprenentatge de l'àrab està relacionat amb un dels objectius de la seua vida: "Convertir els infidels al cristianisme". Llull va decidir aprendre àrab per predicar la religió cristiana als musulmans en la seua pròpia llengua així, contractà un jove àrab per a què li ensenyara l'idioma.

3.  De quins temes tracten els seus llibres?  

    Ramon Llull va escriure sobre gran diversitat de temes, a més de textos literaris de narrativa com per exemple el Blanquerna i els poemes trobadorescs, va escriure llibres de medicina, teologia, mística, astronomia, alquímia, filosofía, lógica, didàctica, etc. 

4. Què és l'Arbre de la ciència dissenyat per Ramon Llull
     Arbre de sciència (1296): El símbol de l´arbre amb les seves arrels, tronc, branques,
    etc., canvia el mecanisme logicomatemàtic i es transforma en un vehicle de l'estructuració  dels coneixements de l'època, en funció dels tres temes capitals del pensament humà: món, home i Déu. 

5. Quines són les seues obres més destacades?


Llibre d'Amic e Amat (1283): Forma part de Blanquerna i presenta l'origen i el desenvolupament de la relació entre l'home i Déu, i reflecteix una experiència personal de Ramon Llull. Una relació que ell centra en l'amor, amb la seva doble cara de sofriment i joia, amb un to emocional, combinant amb elaboracions mentals i de raó.

Llibre d’Evast e Blanquerna. Narra la vida de Blanquerna, un personatge que es convertirà en l’exemple de l’ideal cristià, després de l’acurada educació que li  procuren els seus pares, Evast i Aloma. Blanquerna dedica la seua vida a la religió passa per tots els càrrecs de la jerarquia eclesiàstica (frare, abat, bisbe i papa). En cada estadi, Blanquerna farà els possibles per reformar l’església; allunyant l’afany de riquesa i la corrupció que observa en el món eclesiàstic, a més de l’empeny per la conversió d’infidels.

Llibre de meravelles. (1288) Llull parla de l’existència de Déu i fa un repàs de totes les coses per ell creades (els àngels, el cel, els elements, les plantes, els metalls, les bèsties, els homes, el paradís i l’infern). El capítol de les bèsties constitueix un llibre a banda, es tracta d’una breu novel·la del gènere de les faules; està protagonitzada per animals que reprodueixen de manera simbòlica el comportament humà. A través dels mals comportaments del rei dels animals; el lleó, i dels seus súbdits, es fa una crítica de la corrupció de la política de l’època.

6. Explica què és el LLibre de les bèsties? Argument, personatges, objectius, etc.
    El Llibre de les bèsties és la setena de les deu parts en què es divideix el Fèlix o Llibre de meravelles (1288-1289), on ocupa el lloc d’un tractat de zoologia. Es tracta, en canvi, d’una seriosa reflexió sobre la política en forma de faula. Llull planteja una trama en què es poden seguir les maquinacions de Na Renard (la rabosa), per aconseguir dominar el poder i exercir-lo des d’un segon pla. 
   Els animals de la faula són una excusa per retratar algunes de les facetes més indignes de la condició humana. 
     Des del començament de l’obra el lector s’adona que la protagonista farà qualsevol cosa per manar: la finalitat no és enriquir-se sinó delectar-se en el plaer de dominar-ho tot; una trista passió que es materialitza en tots els nivells de les relacions humanes. 
    Na Renard acaba fracassant, víctima de la seva pròpia desmesurada ambició, però la seva caiguda només es produeix després de moltes injustícies i atrocitats.
Al final del Llibre de les bèsties, se’ns diu que Fèlix va dur l’obra a la cort d’un rei perquè anara amb compte a l’hora de fiar-se de segons qui. 
És molt possible que Llull escrivíra aquest capítol del Llibre de meravelles com a advertiment per al rei de França, Felip IV, el Bell, amb qui havia tingut contactes polítics en els anys de redacció de l’obra.
7. Visualitza aquest vídeo i fes un resum del contingut.
    Fèlix va trobar una assemblea d'animals que estaven decidint qui seria el rei. La major part dels animals van acordar que fóra el lleó però el bou va prendre la paraula i expressà que el rei havia de complir tres virtuds: ser gran, humil i no fer mal a la seua gent, i el lleó no ho acomplia ja que s'alimentava també d'altres animals i tenia una veu que feia estremir de por. Així, aconsella triar el cavall, que si que presentava aquestes qualitats.
     La rabosa va prendre la paraula per dir que Déu va crear el món amb intenció que l'home l'estimara a ell i que s'alimentara de carn i herbes. 
      El bou pensa que la rabosa és una aprofitada ja que li convé que siga el lleó siga rei perquè ella s'alimenta de les restes dels animals que deixa el lleó.
      La rabosa se n'adona que hi ha més animals que volen ser rei i explica un exemple per enganyar-los. Un jove canonge va manipular els canonges mitjançant l'exemple de la tria del rei dels animals; diu que el lleó podria defensar els animals davant agressions i el cavall no podria ja que no és tan ferotge. Tos els animals clamen que el lleó siga el rei. El lleó agraeix als animals que l'hagen triat i dóna llicència als animals que mengen carn per a què mengen altres animals herbívors. 
      Passat el temps, el lleó demana menjar i la rabosa diu que el bou i el cavall han tingut cries i el lleó se'ls menja. Quan el bou i el cavall se n'adonen, decideixen treballar per a l'home i així obtenir la seua protecció. Aquesta nova feina els cansa molt i quan el bou pren consciència que l'home se'l volia menjar, el cavall li aconsella de tornar amb el lleó ja que més li valia estar en perill de mort i amb treballs entre els seus amics i en repós que en perill de mort i amb treballs amb un senyor ingrat.

8. Llig la faula del Llibre de les bèsties i respon les preguntes
  a)   Quins valors s’atribueixen als animals de la faula? (2 per animal)
         -Corb: astut i covard
         -Serp: poderosa i forta
      
  b)   Què és una personificació? Aplica la definició a aquest text. Justifica-ho.
      La personificació és l'atribució de qualitats humanes (vicis i virtuds) als animals per tal de transmetre ensenyaments als homes (exemples de bons comportaments). En la faula, el corb representa l'astúcia i ja que és conscient de la seua feblesa davant la serp i prepara una estratègia per véncer-la.
 
  c)   Què és una faula? Justifica perquè aquest text ho és.
    És una història protagonitzada per animals els quals representen comportaments humans. Les faules tenen objectiu didàctic ja que pretenen transmetre un ensenyament per a què les persones modifiquen la seua actitud en positiu.
 
            d)   Quina és la idea o consell que es defensa amb l’exemple? 
            Si no pots véncer l'enemic perquè és més fort, has d'utilitzar una arma mépoderosa  com és la intel·ligència.
RAMON LLULL

Resultado de imagen de ramon llull
Va nàixer a Mallorca el 1232, fill únic d’una família noble catalana assentada a l’illa arran de la conquesta de Jaume I. Fou patge del rei i preceptor del seu fill Jaume. El 1257 es casà amb Blanca Picany amb la qual tingué dos fills. Féu vida cortesana fins que quan tenia uns trenta anys, com ell mateix conta, una nit se li va aparèixer Crist crucificat i aquesta aparició es va repetir al llarg de cinc nits consecutives. Ramon Llull va ho interpretar com un senyal diví, Déu es posava en contacte amb ell per encomanar-li una missió especial. La seva vida va canviar radicalment; va abandonar dona i fills i deixà de banda la bona vida per retirar-se a meditar. La seua missió el va portar a realitzar una sèrie de llargs viatges. Va morir al voltant de 1316 quan tornava a Mallorca després d’un d’ells.
A l’illa de Mallorca hi havia tres religions: jueva, cristiana i musulmana . Llull va concloure que la seua missió era convertir els infidels al cristianisme. Per llevar a cap el seu projecte Llull es plantejà tres objectius:
  • Convertir els infidels a la fe cristiana, predicant-los en la seua llengua.
  • Escriure llibres per difondre l’ideal cristià i divulgar els coneixements
  • Crear escoles de llengües orientals per instruir els futurs missioners


Les obres de Ramon Llull estaven escrites en àrab, català i llatí; les llengües que ell coneíxia i parlava. El català el coneixia perque en mallorca es parlava català i era la seua llengua; després el llatí perque les obres de l’época es escribien en ella; i l’àrab el parlava i l’escribia perque ell pensava que per a convertir els musulmans al cristianisme era millor parlar en ells en la seua llengua aleshores bucà un jove musulman per a que l’ensenyara a parlar-ho.
L’obra presenta, en general, un marcat caràcter didàctic, tot i que també escriu llibres de filosofia, com Arbre de sciència, de ciència, com Tractat d'astronomia, poètiques, com les composicions trobadoresques prèvies al seu canvi de vida, o d'educació com Blanquerna, que inclou el Llibre d’Amic e Amat.
També va escriure llibres de mística, Llibre de contemplació, de gramàtica, o novel·les com Llibre de meravelles, que inclou el Llibre de les bèsties, etc.
El llibre de les bèsties es tracta d’una breu novel·la del gènere de les faules; està protagonitzada per animals que reprodueixen de manera simbòlica el comportament humà. A través dels mals comportaments del rei dels animals; el lleó, i dels seus súbdits, es fa una crítica de la corrupció de la política de l’època.
La rabosa va respondre al rei dels animals amb aquestes paraules…
Personatges:
  • el corb: es llist i cobard, astut
  • la serp: forta, ingenua i resistent
Què és una personificació?
  • Es quan els animals fan accions que son normals en els humans i no en ells, per tanta tenen característiques humanes. “El corb odiava moltíssim la serp que se li menjava els fills, però no s’atrevia a combatre contra ella perquè no era tan poderós com per poder vèncer-la.” En aquest fragment es demostra que un ejercici com el de pensar les característiques i el perill de combatre amb la serp normalment un animal no els raona.
Què és una faula ?
  • Una faula és un relat breu de ficció on els protagonistes són animals o plantes que parlen. La faula té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final. La faula és doncs una narració inventada de fets meravellosos que tenen una conclusió moral.
  • Aquest text es una faula perque el dos animals parlen i pensen com si forem humans. I té un ensenyament al final de la historia.
Quina és la idea o consell que es defensa amb l’exemple?
  • La idea e sque la inteligencia es mes fort a vegades que la propia força

viernes, 23 de octubre de 2015

ACTIVITATS DEL ACCENT


  1. Accentua, si cal, les següents paraules agudes.
aixó            espés            valuós            pastís            ningú           París            camió
entén         entrepà         traspàs            pastós           safrà            calcetí          fadrí
remeí         heroí             racó                 Dublín           confón          boirós          arròs             


2. Totes les paraules següents són planes, accentua les que calga
màxim            místic            fràgil            artístic            àgil            mínim            dòcil
únic                informàtic      tòrax            òptim         esplèndid   simbol            àrab
nèctar            capsa            filòleg           màxim           cadena        jeroglific        closca             
                       

3.Totes les paraules són esdrúixoles, accentua-les.
optica            esglesia            epoca            sandalia            cerimonia         Xativa
anecdota        formula            dieresi           gracia               Siria                 bustia
polvora          audiencia          noticia          Cantabria          rapida              Claudia

4. Posa accent a les següents paraules
Maria            capaç            platan            ani            anava            Ramon            barnus
melo              anares          anavem          Adria        organ            elegancia         ana
anaveu           Oscar           naixer            anarem      anaven          economic        Marti
correr             telefon         anareu            aniras        anirien          coneixer          aniria


5.  Accentua aquestes paraules compostes i derivades
despus-ahir            socioeconomic            ingenuament            grecoroma
despus-dema          fisicoquimic                fantasticament         sud-africa
rapidament              cientificotecnic           inutilment                afroamerica  

*Diferències respecte del castellà

Hi ha paraules que s’escriuen igual que en castellà però tenen la síl·laba tònica en diferent posició. Generalment són els cultismes.


6. Subratlla la síl·laba tònica dels següents mots
medul·la          elit          diòptria          míssil          rèptil          futbol           
olimpíada        timpà      atmosfera       xiclet          Etiòpia        hoquei
véncer             aurèola    xandall           Cleòpatra   torticoli       córrer
basquetbol       avar        conclave         policrom    filantrop      elèctrode
meréixer          oceà        saxòfon          sinó            zodíac          període
línier                pivot       leucòcit           tèxtil          amoníac      esperit
intèrfon            púding     tiquet             vertigen      ciclop          omòplat       







7.Escriu 4 frases en què utilitzes tres paraules de l’activitat anterior



ACCENT DIACRÍTIC
  1. Escolta la cançó Corren del grup Gossos, completa els buits i posa l’accent gràfic i
    diacrític on calga.


                         CORREN                                                                        

Es tard, no se quina hora es,
pero es fosc fa __                          __.
Es facil veure que no hi ets,
ni un paper, ja poc importa.

Poso els peus a terra, vull caminar,
necessito despertar en un dia __                  __.
Encara em queda temps per descobrir
tot allo que m'he amagat i que no m'he volgut dir.

Corren, corren __                          ____, corren
paraules que no s'esborren,
imatges que no se'n van.

I ploren, ploren pels carrers, ploren
com ___                                ___ s'enyoren,
aquells que ja no es veuran.

Dificil descobrir que soc avui,
una gota em cau mentre una altra em treu la set.

Plou i fa sol alhora. Tum bala bala bala, tum bala bala     
que m'apuntava, era la meva  i jo mateix em ___                      ___.
raig de llum il·lumina'm, treu-me el fum.
Una revolucio dins meu, la sedueixo i es __                             ___.

No no no no no no no no, s'esborren,
en conformo en mirar-me
Mirar-me de dins cap a fora.

On puc anar-te a buscar?
Nena, no es ___                           ___,
hauria d'haver estat diferent,
pero en un moment s'han tancat les portes.

2.    Posa l’accent gràfic i diacrític on calga

No te mes remei que pagar el que deu.
Ha portat els bens a pasturar.
El meu germa sol passejar pel camp totes les vesprades.
Em fan mal tots els ossos.
No te mai temps per a mi.
De son que tinc em fan mal els ulls.
No se com  pots suportar-ho.
Jo soc el major dels germans i he deixat el cotxe mes net.
He vingut pel cami vell.
Si venen prompte, acompanya’ls a vore si ho vens tot.




3.    Escriu una frase amb cada grup de paraules

Mòlta, molta, dóna          
Sòl, móra, mà                    
Mèu, són, bóta               


4.    Posa els accents gràfics i diacrítics

Lluis va fer els examens la mar de be.
Tot aquell vi no cabra en una sola bota.
A l’epoca grega estava ple de deus, deesses i semideus.
No dones res aquelles pobres dones.
Es el millor amic que tinc.
A l’os panda li han trencat un os de la ma dreta.
Pel que veig, el que volen es prendre’t el pel.
Jo se qui ho ha fet.
El sol de casa te fulles grogues pintades.
Tu vens aci i se que vens mes cafe molt que malta.