martes, 26 de abril de 2016

Activitats
1. Visualitza aquest vídeo sobre la biografia de Bernat Metge.

2.     Llig el fragment de Lo Somni i respon les qüestions següents:

Un divendres a mitja nit, estudiant en la cambra on jo havia acostumat a estar, la qual és testimoni dels meus pensaments, em vingué gran desig de dormir, i alçant-me en peu passegí un poc per la dita cambra, però sobtat de molta son vaig gitar-me sobre el llit, i sobtosament sense despullar-me, m’adormí, però no pas en la forma acostumada, sinó en aquella que els malalts o famejants solen dormir.
Estant així, se m’aparegué un home de mitjana estatura [...] i per a mi fou evident que estava davant el rei en Joan d’Aragó, de gloriosa memòria, que feia poc de temps que havia mort, i al qual jo llongament havia servit. I dubtant de qui era, m’espaordí terriblement. Llavors ell em digué:
–      Allunya tota por de tu, perquè jo sóc aquell que et penses.
–      Oh, Senyor! Com sou vós ací? No vau morir l’altre dia?
–      No, sols deixí la carn a sa mare, i doní l’esperit a Déu, qui me’l va donar.
–      Com l’esperit? –diguí jo–. No puc creure que l’esperit siga res ni que puga tenir altre camí sinó el que la carn té.
–      I doncs, què creus que sóc jo? No saps que l’altre dia passí de la vida corporal en què era?
–      Ho he escoltat –responguí–, mes ara no ho crec, perquè si haguéreu mort no seríeu ací, e entenc que sou viu [...]
–      La fama, que jo he pagat el deure de natura; i el meu esperit és aquest que parla amb tu.
–      Vós, Senyor, em podeu dir el que us plaurà; mes parlant amb vós jo no creuré que sigueu mort, perquè els homes morts no parlen.
–      Veritat és –digué ell– que el morts no parlen; però l’esperit no mor, i per consegüent no li és impossible parlar.
–      No em pareix –diguí jo– que l’esperit siga res després de la mort, perquè moltes vegades he vist morir homes, bèsties i ocells, i no veia que esperit ni altra cosa els isqués del cos, per la qual jo pogués conèixer que carn i esperit fossen dues coses distintes; sinó que el que sempre he cregut és que el que hom anomena esperit i ànima no fos altra cosa sinó la sang o la calor natural que és en el cos. [...]
–      Molt t’enganyes –digué ell–, pareix que no faces diferència entre una classe d’esperit i l’altra.
–      No, perquè veig que totes les coses animades moren d’una mateixa manera.

a)    Quines idees, oposades a les de l’església, expressa Bernat Metge?
Bernat Metge te un altra opinió sobre l’esperit i l’ànima; ell pensa que l’esperit mor quan tu deixes de viure, aleshores si tu mors no pucs apareixer a ningú, ni pots parlar, ni fer ninguna acció d’un cos viu.

b)  Quin exemple dóna Metge per justificar que no creu en res que no puga veure amb els propis ulls?
Ell justifica que no creu en res que no puga veure amb els seus propis ulls de forma que diu “perquè moltes vegades he vist morir homes, bèsties i ocells, i no veia que esperit ni altra cosa els isqués del cos, per la qual jo pogués conèixer que carn i esperit fossen dues coses distintes”

c)   Justifica amb exemples del text el caràcter humanista del text
Aquest text te un caràcter antropocentista perquè posa el home abans que la divinitat, açí el centre de la vida es el home i els actes que fa en la seua vida. Tambè te un caràcter racionalista ja que Bernat no es creu que ell siga el rei perque no espot demostrar que aixó fora real.

d)   Perquè creus que Lo somni va servir per a què Metge fos perdonat?
Perquè en aquesta època tothom pensava i creia en deu i en les aparicions, per aixó quan Bernat conta la aparició que se li va fer el rei dient-li que li perdonava i escriguí el llibre dient que va morir de causesnaturals la gent va pedonar-ho.










































2.     Llig el fragment de Lo Somni i respon les qüestions següents






viernes, 8 de abril de 2016

Vuit de març



Amb totes dues mans 
alçades a la lluna,
obrim una finestra
en aquest cel tancat.

Hereves de les dones
que cremaren ahir
farem una foguera
amb l’estrall i la por.
Hi acudiran les bruixes
de totes les edats.

Deixaran les escombres
per pastura del foc,
cossis i draps de cuina
el sabó i el blauet,
els pots i les cassoles
el fregall i els bolquers.

Deixarem les escombres
per pastura del foc,
els pots i les cassoles,
el blauet i el sabó
I la cendra que resti
no la canviarem
ni per l’or ni pel ferro
per ceptres ni punyals.

Sorgida de la flama
sols tindrem ja la vida
per arma i per escut
a totes dues mans.

El fum dibuixarà
l’inici de la història
com una heura de joia
entorn del nostre cos
i plourà i farà sol
i dansarem a l’aire
de les noves cançons
que la terra rebrà.
Vindicarem la nit
i la paraula DONA.
Llavors creixerà l’arbre
de l’alliberament.
 Maria Mercè Marçal (1952-1998)
ACTIVITATS

Mariamercemarsalfoto.png
1. Busca informació sobre Maria Mercé Marçal i afegeix una foto.

Maria Mercè Marçal i Serra (Ivars d'Urgell, el Pla d'Urgell, 13 de novembre de 1952 – Barcelona, 5 de juliol de 1998) va ser una poeta, catedràtica d'institut de català, narradora, editora i traductora catalana. Va fer servir com a nom de ploma Maria-Mercè Marçal. També va ser activista política, cultural i feminista.



 2. Expressa què vol dir amb la metàfora "obrim una finestra / en aquest cel tancat". (Versos 3-4).

aquesta metàfora es referix a que les dones tenim una oportunitat i hi ha que aprofitarla, perque no se sap quan hi habrà altra

3. Per què es compara amb les "bruixes d'ahir"? Què pretén conseguir per al futur de les dones? (segona estrofa).

 Perque abans es deia que les dones que lluitaven la seua llibertat eren bruixes i ella el que busca es el mateix que les bruixes que es deia abans.
 
4. Quines coses pretén deixar de banda i per quin motiu creus que ho diu? (tercera estrofa) 
 

Vol deixar de banda les les ordres que mana l'home a fer a la dona per que l’home ho diu, com per exemple cuidar la casa, cuinar, i totes les coses que ells no solen fer per que diuen que és nostra responsabilitat. 
 
5. Quina és segons el poema "l'arma i l'escut"i per què consideres que li dóna tanta importància?


6. Com s'imagina el futur? Expressa què et transmet la darrera estrofa.

Ella s'imagina una dona lliure de les seues responsabilitats i capaç de prendre decisions sense que ningú es possa per davant.
  • Fixeu-vos en les següents dades i expresseu la vostra opinió en unes 10 línies sobre si s'ha avançat prou en la igualtat dels sexes o la societat patriarcal perpetua els rols tradicionals d’home i dona:
*Llegiu el següent article sobre el DIA INTERNACIONAL DE LES DONES per informar-vos abans de donar la vostra opinió: El masclisme s’adapta als nous temps

 A vore jo pense que s'ha avançat prou però a dia de hui hi ha coses que encara tenen el masclisme incorporat ja que per exmemple hi ha treballs en el que el homes cobren mes que les dones sols per ser del sexe contrari, tamb'e la majoria de caps de les empreses son també homes.

En les decisions en parella i a casa, solament destaca l’home en comprar aparells tecnològics, mentre que totes les demes coses, com tenir un fill, plans de cap de semana, comprar electrodomèstics, etc es cosa de dones. Pasa el mateix en les feines, en les que normalment ho fan tot les dones excepte les reparacions de la llar.

En conclusiò hem avançat però encara queda corregut per lluitar contra el masclismes i aconseguir la igualtat